Teckel (Dashond) website DutchDachs

Teken en de ziekte van Lyme

Het kan gebeuren dat u enkele maanden na een boswandeling zo ernstig ziek bent, dat voor uw leven wordt gevreesd.

Diagnose: de ziekte van Lyme. Oorzaak: een beet van een 'onschuldige' teek.

Teken

Ook in Nederland zijn er plaatsen waar teken besmet kunnen zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Teken houden zich doorgaans op in bossen en velden. Met name daar waar lage begroeiing voorkomt en het vochtig is.

De ziekte van Lyme kan voor de mens ernstige gevolgen hebben zoals aantasting van hart, zenuwstelsel en gewrichten en kan zelfs leiden tot invaliditeit en de dood.

Teek-2

Verantwoordelijk voor Lyme-ziekte is de bacterie Borrelia burgdorferi, die na een beet door een besmette teek, meestal binnen drie weken, een rode plek rond de bijtplek kan veroorzaken. Na verloop van enige dagen zal deze plek groter worden en in het midden veelal ophelderen. De bacterie kan zich o.a. via de bloedbaan in het lichaam verspreiden, waarna binnen enkele weken tot een paar maanden ziekteverschijnselen kunnen ontstaan van het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.

Meest voorkomende symptomen zijn:

Deze klachten kunnen uiteraard ook het gevolg zijn van een andere ziekte, bent u door een teek gebeten en u krijgt ziekteverschijnselen, meldt uw huisarts dan in ieder geval dat u door een teek bent gebeten. In een vroeg stadium is Lyme-ziekte goed met een antibioticum te genezen.

Buiten Nederland, bijvoorbeeld van oost-Frankrijk tot ver in de Russische Federatie en rond de Middellandse Zee kunnen teken ook andere ziektes overbrengen.

Teek-3

Ook uw huisdier kan Lyme-ziekte oplopen, symptomen hiervan zijn: hoge koorts, gebrek aan eetlust en stijve gewrichten. Dus controleer uw hond geregeld op de aanwezigheid van teken.

Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting vrijwel nihil.

De volgende voorzorgsmaatregelen zijn aan te raden:

De juiste manier om teken te verwijderen met behulp van het hiervoor ontwikkelde roestvrijstalen pincet.

  1. Pak, indien mogelijk, de huid zo vast dat er een "heuveltje" ontstaat.

  2. Houd het pincet vast tussen duim en wijsvinger en druk het open.

  3. Plaats het pincet over de kop van de teek, zo dicht mogelijk op de huid.

  4. Laat het pincet sluiten rond de kop. Let erop dat het lijf niet tussen het pincet komt.

  5. Verwijder de teek door het pincet te draaien en voorzichtig aan het pincet te trekken, totdat de teek loslaat. Het minuscule snuitje van de teek kan daarbij afbreken, maar dit is niet erg omdat het niet besmet is en net als een splinter vanzelf uit de huid zal komen.

  6. De teek mag van tevoren niet worden bewerkt met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Het risico is namelijk groot dat de teek dan de inhoud van speekselklieren en maag in het bijtwondje spuit, waardoor juist infectie kan ontstaan.

  7. Desinfecteer het bijtwondje, na verwijdering van de teek, met alcohol 70% of jodium.

  8. Zonodig kan, na gebruik, het pincet in kokend water gesteriliseerd worden.

Bij de stichting SAAG (Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg) is een tekenverwijderset verkrijgbaar met handleiding.

U kunt de tekenverwijderset bestellen via de web site van de stichting SAAG, verder vindt u op de website van deze stichting uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Bij deze stichting kunt u ook een brochure aanvragen "Wat u moet weten van tekenbeten en van Lyme-ziekte", deze brochure is ook in het Engels verkrijgbaar, voor informatie kunt u terecht op de website van de stichting website saag, u kunt de stichting ook per Email bereiken: email saag

Veel dierenartsen verkopen ook een pincet om teken te verwijderen.