Teckel (Dashond) website DutchDachs

hond met roos

Roos bij Honden

Veel mensen denken dat roos een teken is van teveel baden, wat een droge huid kan veroorzaken.

Ik heb ongeveer 15 boeken over de verzorging van de teckel en in elk boek staat een ander beleid aangaande baden. De ene zegt: nooit, de andere zegt: eens per maand.

Ulan te water
Ulan te water

Mijn mening is dat een teckel zeker niet te vaak in bad hoeft. Zo'n 2 of 3 keer per jaar is meer dan genoeg. En natuurlijk als ze in iets vies hebben liggen rollen, maar dat spreekt voor zich. Mijn honden zwemmen 's zomers veel, dus dan is baden ook niet echt nodig.

Als een teckel zo weinig gebaad wordt en hij heeft toch roos, is het nooit een bad-probleem maar vrijwel altijd een voedingsprobleem.

Normaliter bevatten brokken alle voedingsstoffen, die een hond nodig heeft. Echt hele slechte totaalvoeders bestaan niet meer. Echter...brokken zijn langere tijd houdbaar. Zouden ze er echt voldoende vet (dus olie) indoen, dan gaat dat ten koste van de houdbaarheid. Dat willen de fabrikanten natuurlijk niet. Dus doen zij er aan de krappe kant olie in. Maar.... honden hebben 3 essentiële vetzuren dagelijks nodig en die zitten in plantaardige vetten. Om honden geen tekorten daarvan te laten oplopen (en de ene hond heeft nou eenmaal meer nodig dan de ander), wordt geadviseerd om dagelijks wat plantaardige olie toe te voegen aan het voer.

Het beste is maïsolie en zonnebloemolie is een goede tweede. Er hoeft maar heel weinig gegeven te worden. Voor een Labrador Retriever wordt een halve theelepel per dag geadviseerd, dus een teckel heeft nog minder nodig. Ik doe op de brokjes 's morgens een heel klein scheutje en ga dus niet meer met een theelepel in de weer, maar voor een 1e keer zou men dat natuurlijk kunnen doen om een idee te krijgen hoe weinig of je maar hoeft te geven. Ik denk dat ik eerder een hele theelepel geef tegenwoordig, maar ze krijgen er nooit diarree van. Natuurlijk moet je als je denkt dat jouw hond(en) er niet tegen kan(kunnen), gaan minderen, maar zoiets doe je vanzelf wel.

Mais

Een eigen voorbeeldje: ik wist ook niet dat olie toegevoegd moest worden; ik heb dit jarenlang nooit gedaan. Maar ik ging een paar jaar terug vaak met Zeppos naar een tentoonstelling, dan probeer je je hond zo mooi mogelijk te showen. Maar hij kreeg last van roos; ik werd er gek van. Had ik hem net helemaal opgepoetst om de ring in te gaan of er was alweer (of nog) roos en op zo'n kortharige black & tan teckel (nou ja, hij is eigenlijk getijgerd, maar wel erg donker) zie je dat maar al te duidelijk. Ik kreeg of las het advies om wat plantaardige olie toe te voegen, heb zonnebloemolie gedaan en hij glimt mooier dan ooit en nooit meer roos gezien. Later leerde ik dat maïsolie het allerbeste is en zonnebloemolie een goede tweede. Dus nu doe ik alleen nog maar maïskiem-olie.

Heel soms zie je teckels (of andere honden) met van die leer-oren waar geen haar meer opzit. Ook dat is vaak een gevolg van te weinig olie; als die hond een paar weken elke dag wat plantaardige olie krijgt, begint het haar weer op de oren terug te komen.