Teckel (Dashond) website DutchDachs

vlo

Vlooien bestrijden

Er zijn veel anti-vlooienmiddelen in de handel: druppels, sprays, poeders, shampoos, bandjes. Vrijwel altijd gaat het om giftige (derivaten van parathion en malathion) middelen met cholinesterase-remmende werking ( zie op de verpakking bij "eigenschappen").

Er is ook een gezondere, goedkopere en milieuvriendelijker methode.

Benodigdheden zijn:

Werkwijze:

De kam wordt door de vacht van de hond gehaald. Als er een vlo voor de tanden blijft zitten, gelijk een vinger er op leggen en onderdompelen in het water met de druppel afwasmiddel. Zorg dat de vlo in het water terecht komt. De vlo doet nog even verwoede zwempogingen, maar zinkt al snel naar de bodem. Exit vlo.

Vlo

Het beste is om, zodra men ziet dat de hond begint met krabben, met de vlooienkam de evt. vlooien te verwijderen. Immers als men probeert vroegtijdig de volwassen vlooien te vangen, kunnen er ook geen nakomelingen komen en kan men een plaag voorkomen. Het keukenpapier kan worden gebruikt om de haren uit de kam te verwijderen (nadat men de vlooien in het water heeft gedaan natuurlijk).

Saillant detail:

Eind jaren 80 had ik een ruwhaar teckel, waarbij de bandjes en druppels steeds maar kort werkten. Nog voordat de officiële werkingstijd van die middelen voorbij was, waren er al weer vlooien en begon ik aan een volgend middel. Hondje werd 14 jaar, werd slomer en kreeg vooral op de romp bulten. Ik dacht dat haar einde naderde en nam er alvast een jonge hond bij. Binnen de kortste keren had dit hondje ook veel last van de vlooien. Het zou te gek zijn om op dit jonge hondje ook al die giftige middelen los te laten.

In een boek over milieuvriendelijke insectenverdelging las ik bovenstaande methode en met vereende krachten werd die gestart. Na een paar dagen met een enorme oogst werd het allengs minder tot er periodes (die steeds langer werden) aanbraken zonder krabbende honden en zonder dat er nog vlooien gevonden werden.

Binnen 2-3 maanden knapte de oude ruwhaar helemaal op, haar bulten verdwenen en ze heeft nog 2 gezonde en vooral gifvrije jaren beleefd.

Sinds die tijd gebruik ik alleen nog maar bovenstaande methode op mijn honden.