Teckel (Dashond) website DutchDachs

Het zindelijk maken van de Hond

Zindelijk maken puppy:

Als ik een pup zindelijk probeer te krijgen, heb ik het slot altijd van de tuindeur af, alleen een knip er eventueel op, zodat ik snel naar buiten kan. Als de pup wakker wordt, gegeten heeft of loopt te draaien alsof hij wat wil gaan doen, pak ik hem onmiddellijk op en zet hem buiten neer.

Tuin

Pas als hij wat gedaan heeft, prijs ik hem de hemel in en mag hij weer naar binnen (wat ze 's winters maar al te graag doen). Op het moment dat de pup binnen een 'ongelukje' heeft of bezig is te produceren, roep ik hard 'Foei', pak hem GELIJK op en zet hem buiten neer. Het heeft geen enkele zin een hond daar LATER op aan te spreken, daar snapt hij niets van. Dus vooral tijdens de daad corrigeren. Het heeft ook geen enkele zin om zijn neus erin te duwen, zoals sommige mensen denken dat helpt. Een mondelinge afstraffing is altijd voldoende, maar hou het binnen de perken. Begin zo'n straf altijd met het noemen van de naam van de hond.

Houdt in de gaten dat de pup nog maar een klein urineblaasje heeft en zeker de eerste tijd elke 2 uur moet plassen. Naarmate hij ouder wordt, worden de tussenliggende periodes steeds langer.

Zindelijk?

Zindelijkheidsproblemen bij al wat oudere honden:

Is de hond al ouder dan de puppyleeftijd en er zijn zindelijkheidsproblemen, dan kan men het volgende doen: prijs je hond de hemel in als hij iets goed doet, ook al lijkt het belachelijk om voor zoiets normaals als een plas zo uit je dak te gaan. Als hij een beloning (dat prijzen, dus) krijgt, zal hij dat als heel prettig ervaren en dat graag weer mee willen maken. Een hond wil van nature zijn baas behagen en zal het beloonde gedrag graag herhalen. Belonen heeft een veel grotere impact op een hond (en mens trouwens ook) dan straffen. Zodra hij gaat plassen op de plaats waar de baas dat niet wil, is het foei! en zet men hem gelijk buiten neer. Heeft men geen tuin maar wel een balkon dan zou men tijdens de training die kunnen gebruiken, leg daartoe bijv kranten neer. Mocht de hond eenmaal begrijpen dat hij het op het balkon moet doen, dan zal hij als hij nodig moet voor de balkondeur gaan zitten piepen, dan kan hij aangelijnd worden en gewoon buiten uitgelaten worden. Gebruik voor het prijzen een blije, vrolijke, hoge stem en voor het corrigeren een zware basstem. Het maakt dan niet uit WAT men zegt, als de toon maar duidelijk overkomt. Een hond, en zeker zo'n slimmerd als een teckel, heeft snel genoeg door wat de bedoeling is.

Ook een puppycursus of gehoorzaamheidstraining kan hier nog de nodige steun geven en dit belonen/straffensysteem kunnen ze daar goed aanleren.

Verder kan men ook contact opnemen met de fokker, die - als het een goeie is - verder zal helpen.

Bench
Bench

Mocht het voorgaande al allemaal geprobeerd zijn, dan kan men nog de bench-methode proberen. De bench moet zo groot zijn, dat de hond er net in kan staan en net (op zijn zij) in kan liggen. Zeker als dit ook zijn slaapplaats is, zal hij het beschouwen als zijn nest en dit zal hij niet willen bevuilen. Dit werkt vooral goed als men bijv even een boodschap moet doen en de hond even alleen thuis moet blijven en men dus niet gelijk kan corrigeren als hij de mist in gaat. En zeker voor honden die moeite hebben om 's nachts de zaak droog te houden, wil dit wel helpen.